julien@alpintaventyr.com

Korsika

Forspaddlingsresa - Korsika

Vecka 14 och påskhelgen

2024

• 6 April – 13 April

Korsika är utan tvekan den vackraste ön i medelhavet. Få ställe i världen bjuder pa en så vacker blandning mellan berg och hav. Forsarna också är helt unika med dess pool drop karaktär. Många av dem är lagom korta och innehåller få risker. Med andra ord är det det perfekta stället för att lära sig grundtekniken i creeking. Samtidigt passar vi på med att paddla legendariska sträckor liksom Travo och sitt trippeldrop!

Om forspaddling i Korsika

Vackra och lärorika forsar

Forsarna på Korsika är bland det bästa klassrummet som finns för den som vill utforska Creeking. Berggrunden är slät och det finns gott om plattvatten efter varje sträcka. Även om rollen inte alltid sitter helt 100 så kommer du klara dig fint.

Otroligt fint landskap

Med sina drygt 100 bergstoppar på över 2000 meter reser sig är Korsika upp ur medelhavet mellan Frankrike och Italien. Ön är omgiven av kristallklart vatten med en 1000 km lång kustlinje. Medelhavskänsla och alpin terräng på samma plats gör ön helt unik. Korsika är känt i Frankrike som Île de Beauté, “Skönhetens ö”.

Njut av solen efter vintern

Klimatet på Korsika i april är ofta soligt med en genomsnittlig dagstemperatur på 17-23 grader. På nätterna ligger temperaturen på omkring 10 grader, så tältande är behagligt, men en bra sovsäck rekommenderas. För många är det kanske säsongspremiär för årets forspaddlingssäsong. En boost med sol och grym paddling brukar vara efterlängtat för många svenskar efter en lång vinter 🙂

Korsika är den moderna Creekingens födelseplats

På 70 80 talet började tyska paddlare att utforska Korsika med sina tåliga Prijon forskajaker i plast, Schlegel paddlar och fullface hjälmar. Här utvecklades en specifik teknik anpassad efter smala och branta forsar. Säkerhetstekniker har också utvecklat här. En resa till Korsika är också en resa genom creekingens historia.

Schema för veckan

Dag 1 – Ankomst

Ankomst till Nice. Färja till Korsika.

 

Dag 2 – Tavignano

Skön uppvärmning i klass II,III. Sträckan ligger precis vid campingen och är mycket lärorik. Perfekt för att få tillbaka känsla och teknik efter vintern. Det finns möjlighet att paddla den fina klass 3 gorgen som innehåller några svårare passager.

 

Dag 3 – Mitten Golo

En skön sträcka med en klass 4 fors som går att bära förbi om man vill. Perfekt för att öva svårare linjer.

 

Dag 4 – Övre Golo

Fina Pooldrop-forsar vid foten av Korsikas högsta berg, Monte Cintu 2,700 m.ö.h. Sträckan bjuder på tekniska forsar utan större risker. Perfekt för att utveckla sin paddling. Bara bilvägen dit är en upplevelse i sig. Den går igenom en fantastisk dal omgiven av vackra klippor.

 

Dag 5 – Asco

Alpkänsla på Korsika. Forsarna där är lite mer kontinuerliga mellan stenar. Vi börjar vid en stenbro högst upp i dalen. Ett av Korsika vackraste ställen.

 

Dag 6 – Fium Orbo

Bland de finaste forsarna på Korsika och i världen. Svårigheten ökar lite och vi använder allt vi har lärt oss under veckan för att njuta av paddlingen.

 

Dag 7 – Travo

Fantastisk avslutning på veckan. En supertrevlig upplevelse med väldigt roliga forsar. Sträckan ligger långt ifrån bilvägen och naturkänslan är enorm. Det är en mini- expedition som ger minnen för livet.

 

Dag 8 – Hemresa

*Programmet kan ändras på grund av vattenstånd, väder, deltagarnas nivå och kondition.*

Reseförslag

Bil från Sverige

Färja från Trelleborg till Travemünde. Färjan går 22 på kvällen och kommer fram 08 på morgonen. Från Travemünde till Nice eller Livorno där man tar färjan tar det ca 16 timmar att köra. Fördelen med att ta färjan istället för att köra via Danmark är att man kan sova på färjan och sparar ungefär 5-6 timmar.

 

Med Flyg

Alternativ 1

Arlanda-Nice ca 2,45 timmar, mellanlandning och flyg vidare till Bastia ( Korsika ) 45 minuter. Där blir ni upphämtade på flygplatsen och vi åker gemensamt ca 1,15 timme till campingen.

Alternativ 2

Arlanda-Nice ca 2,45 timmar. Ni blir upphämtade på flygplatsen och vi tar färja till Korsika. Det är övernattning på färjan.

Det mest passande alternativet väljs efter överenskommelse med alla gäster, så att alla kan boka samma resa.

Boende & Mat

Vi bor på camping Ernella vid Tavignano älven. Värdparet Françoise och Milou är oerhört trevliga. Milou hälsar varje morgon och drycker kaffe med oss och berättar gamla historier om Korsika med personlig humor och mycket glädje. Alpint äventyr fixar tält och campingutrustning vid behov men du vill bo bekvämare finns det möjlighet att boka ett rum (ingår inte i priset). Middag och frukost lagar vi och äter tillsammans på campingen. Lunch och 2 middagar på restaurang tar vi ute.

Pris

6 dagar: 6 April – 13 April

 • 3 deltagare: 1,281 Euro
 • 4 till 6 deltagare: 1,130 Euro

Nyttja möjligheten att stanna två extra paddeldagar och res hem på annandag påsk (måndag 10 april). På det sättet behöver du bara ta 4 semesterdagar för att fån 10- dagars resa med 8 dagar paddling.

Vad ingår och inte ?

I priset ingår

 • Transport från flygplats
 • Boende på camping i tält
 • Tält
 • Halvpension med matlagning av fransmannen (förutom 2 kvällar på restaurang)
 • Guidning 6 dagar ( max 6 deltagare per guide)
 • Fransk humor

 

I priset ingår inte

 • Hyra av kajak
 • Lunch varje dag
 • Snacks etc att ha i flytvästen
 • Sovsäck – (ta med egen)
 • Middag 2 dagar på restaurang
 • Allt som inte står under rubriken “i priset ingår”

Vilka förkunskaper behöver jag ?

Du ska känna dig bekväm i klass 3 forsar. Eskimåsväng är bra att ha men ingen måste. Du bör känna dig bekväm med att traversera och fånga bakvatten. Kanske har du paddlat mycket i Sverige och känner dig säker, men inte provat den här typen av creeking. Det är ett perfekt tillfälle att utveckla din teknik till nästa nivå.

Att bedöma sina förkunskaper kan vara svårt. Ta gärna kontakt på mail eller telefon om du känner dig osäker.

julien@alpintaventyr.com

Mobil/ Whatsapp +33 6 01 08 11 31

Vilken utrustning ska jag ha med mig ?

Personlig paddlingsutrustning att ta med

 • Torrdräkt/Torrjacka & Byxa
 • Paddel
 • Flytväst för forspaddling
 • Hjälm för forspaddling
 • Kapell
 • Bra skor för forspaddling
 • Säkerhetsutrustning, inkl kastlina, kniv, slinga & karbiner

*Har du frågor kring utrustning, ta kontakt.*

 

Hyra av kajak

Moderna forskajaker i passande storlek finns att hyra. Det är bra att ta med sig foam, eller liknande för att anpassa höftstöden på kajaken.

Anmäl intresse

*Resan organiseras i samarbete med resebyrån Les matins du monde som erbjuder reseförsäkring och står för resegaranti.*

 • Les Matins du Monde – 24 rue Lalande 69006 LYON SARL TELLIT VOYAGES
 • au capital de 15300€RCS Lyon 437 506 298
 • Immatriculation Atout France IM069100084
 • Garantie financière : APST – 15 avenue Carnot 75017 Paris
 • Responsabilité Civile et Professionnelle : HISCOX HA0086435